Језик:

Region:

01 September 2021 Дестинације

Водич кроз Осло - шта би требало посетити у овом граду?

Уколико желите да срушите све предрасуде о скандинавским земљама и њиховом народу, Осло је права дестинација на којој то можете учинити. Већ самим доласком ћете заборавити митове о хладноћи и дистанцираности, а пригрлити оне о великим јунацима, викиншким освајањима и боговима мора и ветра.

Норвешка је прелепа, живописна и мистична земља, а њен главни град место у које се улива готово 1.2 милиона њених становника. У овој северној метрополи се спајају традиција и урбанизација, чиста архитектура и алтернативна култура, природа и човек. Управо та два лица Осла у комбинацији са погледом на бајковите фјордове су оно што привлачи толико туриста овој помало необичној дестинацији.

Најбољи период године за посету Ослу јесте рана јесен. Зато Ер Србија у својој понуди има летове на релацији Београд - Осло, у просечном трају од 3 сата.

Своја места путници могу једноставно резервисати преко сајта Ер Србије, док се пријавом на Newsletter могу међу првима информисати о попустима на цену карата, додатним погодностима или новим поласцима према жељеним дестинацијама.

Осло - град великих разарања и историјског обнављања

Иако може звучати помало незамисливо, Норвешка је средином прошлог века била сиромашна земља са суровом климом. Након што је на њеном тлу откривена нафта, економија Норвешке почиње убрзано да се развија и Европа добија гиганта каквог има данас. Осло је, на готово митолошки начин, пратио судбину своје земље. Под овим именом главни град Норвешке је познат тек од 1925. године. Пре тога се звао Кристијанија и био је центар политичке и финансијске управе ове скандинавске земље. Кристијанија је претрпела велико разарање у пожару који је избио 1625. године, када је готово изгорела до темеља. Након тог трагичног догађаја град је преузео име свог заштитника и почео свој лагани, али сигурни опоравак. Велики пожар представља јако важну тачку разграничења у историји овог града, тако да је архитектуру пре овог догађаја готово немогуће наћи. Та трагедија је и разлог због кога су све фасаде у граду, па и оне на најстаријим објектима, тако живих и свежих боја. Данас је Осло спој традиционалне и модерне архитектуре. Уз то, урбанистички је конципиран тако да је идеалан за туристичке посете које трају пар дана. Наиме, све велике туристичке атракције се налазе у кругу од само пар километара, па се до њих може доћи лаганом шетњом или кратком вожњом метроом. Уз то, оно што највише привлачи туристе који први пут посећују овај град јесте поглед са крова Опере, јединствене грађевине на којој становништво Осла често проводи поподнева и организује породичне пикнике. Са Опере се пружа величанствени поглед на фјорд на коме је Осло смештен, а сама има облик глечера, којим су Норвежани одали почаст природи, захваљујући којој су успели да изграде престоницу из пепела.

Култура Осла открива јединствене драгуље

Норвежани негују своју викиншку историју и митологију, па је Осло идеална туристичка дестинација за људе који уживају у митовима, бајкама и причама о епским биткама хероја и богова. Викиншки музеј и музеј Фром, у том случају, могу бити прва дестинација на путу упознавања културе Осла. У музеју Фром се налази реплика аутентичног викиншког брода у леду, док се у Викиншком музеју може видети велика колекција народних ношњи и шлемова. Елементи из митологије се могу видети и на већини зграда од државног значаја. Због тога је фасада Скупштине једна од најсликанијих атракција у Ослу.

Овај град представља својеврсни музеј на отвореном, па се статуе и концептуална уметничка дела могу видети на сваком кораку. Ипак, најпосећенија туристичка атракција је Вигеланд парк, у коме се могу видети статуе норвешког вајара и архитекте Густава Вигеланда. Овај парк је највећи музеј његових фигура, којих је овај плодни аутор за живота направио преко 1600. Све се налазе у Ослу, а централна атракција парка је фигура Монолит, у коју је уграђено 212 извајаних статуа човека, представљајући га у различитим фазама живота.

Осло је, са стране културне сцене, јако специфичан град. Испод чистих, уредних фасада и беспрекорних паркова налази се читава сцена авангардне уметности и модерних праваца. Жила куцавица града је смештена уз реку Акерселва, на којој се налазе Бајковити мост, са ликовима из најпознатијих прича за децу, бувљаци на којима се продају ручни радови и неки од најлепших мурала на свету. Ово је и кварт у коме се налазе музеји и галерије које вреди посетити у било које доба године. Осим што у њима гостују неки од најпознатијих светских уметника, љубитељи сликарства и вајарства ће у њима пронаћи права мала креативна блага локалних аутора. Овде се налази и Мунков музеј, који је дом његовог култног дела Врисак. Поред Мунка, у овом музеју се може видети стална поставка Модилијанија, Пикаса и Деге.

Гастрономски туризам у Ослу - неизоставни део обиласка норвешке престонице

Осло је центар скандинавске гастрономије и град који вам може донети прегршт нових укуса. С обзиром на хладне зиме и сурове природне услове, Норвежани су вековима усавршавали своју кухињу и учинили је здравом, хранљивом и неодољиво укусном.

Уколико желите да пробате морске плодове спремљене на јединствени начин, ваша адреса треба бити ресторан Фјорд. Особље овог ресторана своја јела припрема са свежим састојцима и мени се мења у зависности од сезоне и доба дана, па ћете сигурно пронаћи неки занимљиви специјалитет. У ресторану Engebret Cafe ћете имати прилику да пробате најразноврснија јела од дивљачи, али и традиционални норвешки гулаш од неколико врста меса и поврћа. Оно што овај ресторан чини специфичним јесте то што се јела спремају на традиционалан начин, а неки рецепти потичу чак из 19. века. Осло има богату понуду ресторана иностраних кухиња, па се у овом граду могу појести и савршено припремљена јела мексичке, италијанске, јерменске и кинеске кухиње.

У понуди пића се могу пронаћи специфични напици који се производе у локалним дестилеријама. Тако не пропустите да пробате аквавит, пиће од кромпира и зачина, и медено вино које се нарочито често пије у хладнијим месецима. Становници Осла уживају и у винима, сајдерима и пивима, а са нижим температурама се чешће одржавају улични фестивали домаћих произвођача ових пића. Овакви догађаји се често претворе у праве мале журке, које се у каснијим вечерњим сатима премештају у неки од барова у центру града. Ноћни живот Осла је врло богат и распоређен по свим четвртима. У готово свакој улици се може пронаћи бар или ноћни клуб са музиком која варира од лаганог џеза до јаких алтернативних звукова.

Околина Осла је подједнако фасцинантна

Уколико ваш обилазак норвешке престонице траје неколико дана, један од њих би требало да издвојите за неки од бројних излета који се организују из овог града. Наиме, околина Осла је фасцинантна колико и сам град, без обзира да ли се определите за копно или за море. На првом месту, ту су обиласци фјордова лаганим путничким бродићима. Затим, можете провести дан у неком од оближњих градића, као што су Лилехамер или Берген, до кога постоје чартер летови са аеродрома у Ослу. Уколико желите једноставнији начин превоза, туристички аутобус вас може одвести до неког од вртова који окружују Осло, као што су Краљевски вртови или Ословљеви паркови. Један од најпопуларнијих дневних излета јесте одлазак на Grand Tour, која траје око 8 сати и укључује вожњу бродом, једрење, посету Holmenkoller ски скакаоницама, изложби викиншких бродова, Националном музеју и још неколико атрактивних дестинација. Најзад, уколико желите да се опустите и одморите након неколико дана обилажења града, можете потражити своје место на некој од плажа које окружују Осло. Сезона купања јако кратко траје, али ће вам додир скандинавског песка сигурно одморити стопала, макар на кратко.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу