Језик:

Region:

17 August 2020 Дестинације

Барселона - каталонска лепотица

Ауторка текста: Anna Cardenas

Барселона је град који има све оно што нас највише привлачи у градовима Медитерана, а са Ер Србијом можете тамо стићи за само два и по сата. У Барселони су улице пуне живота, храна је укусна, сунчаних дана је обиље, а културни и архитектонски драгуљи су свуда око вас. Барокне цркве, готичке фасаде и модернистичке грађевине красе овај град. Послеподне које проведете дивећи се прелепим здањима овог града може једино надмашити залазак сунца на чувеној плажи, Барселонети. Затим правац вечера у једном од многобројних тапас барова у чувеној улици Карер Блаи (Carrer Blai).

Ко год воли путовања, традиционална јела и добру атмосферу мора посетити Барселону. Она је веома популарна међу туристима баш због могућности које пружа свима: у Барселони могу уживати и деца и одрасли, авантуристи и људи којима су потребни мир и тишина. Живахну атмосферу града осетићете без обзира на то да ли истражујете његова здања или једноставно седите у ресторану. Каталонци су по природи хедонисти, а то најбоље можете видети по баровима и баштама у једној од најпрометнијих улица, Пасеђ де Грасиа (Passeig de Gràcia), у којој је увек гужва. Авенија Пасеђ де Грасија налази се у самом срцу Барселоне и стециште је многобројних бутика, између осталог и оних високе моде, као и ресторана и кафеа, те предивних здања класичне архитектуре. Паралелно од Пасеђ де Грасија је најпознатија улица Ла Рамбла де Цаталуња у којој можете наставити са куповином или просто уживати у њеном дрвореду и предивној архитектури шетајући пешачком зоном са клупама на којима се можете одморити, а води вас право до обале мора.

Бити у Барселони, значи доживети Гаудијев утицај на сваком ћошку. Међутим, немојте само обићи најпознатије знаменитости попут Саграда фамилије или Каса Миле. Спакујте се и правац врт Артигас. Није лако доћи до овог места, али ваш труд ће се сигурно исплатити када будете стигли. Провешћете сате на овом малом простору, откривајући разна чудеса која крије. Врт Артигас, као и друга Гаудијева здања, представља спој оригиналности и маште који се препознају у сваком његовом кутку. За разлику од чувеног парка Гуељ, у врту Артигас доминирају умерене боје.

Не смете пропустити да обиђете још једну величанствену Гаудијеву грађевину. У питању је Терезијански колеџ, женски интернат и школа за часне сестре које су ту радиле измедју 1888. и 1890. Ово је био један од најзахтевнијих Гаудијевих пројеката, јер је усред градње Енриц д’Осо оснивач Терезијанског колеџа, смањио буџет за његову изградњу у складу са верским заветом о сиромаштву.

Поред Гаудијевих знаменитости, треба видети и стадион Камп Ноу, Историјски музеј, тврђаву Монжуик, пијацу Ла Бокерија и на само сат времена вожње возом град Фигерас и Позориште-музеј Дали. Уколико сте љубитељ музике, морате посетити и Музичку палату Каталоније, позорницу за сјајне концерте и рецитале како у прошлости тако и данас. Када се уморите од лутања градом, обавезно седите и освежите се пићем "гранизадо", реч је о соку од поморанџе или лимуна, а пробајте и кафу са мрвљеним ледом. Хладно и заслађено, а није ни скупо. Ако одлучите за дужи одмор од шетње, обавезно посетите Каса Лола. Овај ресторан познат је по великом избору сангрије и укусном рижоту с тартуфима.

Како је једном рекао Мигел де Сервантес: "Барселона: стециште љубазности, уточиште за странце, болница за сироте, отаџбина храбрих, освета за увређене и љубазни сарадник у чврстом пријатељству и јединствена по лепоти и положају". Брзо ћете се заљубити у Барселону, а са Ер Србијом имате прилику да два пута недељно одлетите и утонете у сву њену узбудљиву лепоту.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу