Језик:

Region:

11 December 2020 Hot Spot

Чаробне тачке за најбоље фотке у Београду

Извор: Elevate inflight magazine
Ауторка уводног текста: Stefana Pavlović
Текст: @a_charliesangel, @dzoligrafijaputomanija, @travel.architect, @vana_rankovich, @jovana_kvrzic, @momaokosveta

Живимо у ери Инстаграма – виртуелног албума који је изложен свима и увек. Зато смо решили да се позабавимо најфотогеничнијим местима у Београду, онима где се рађају најбоље фотографије.

Ко може боље да открије предивне београдске кадрове од травел блогера и инстаграмера, људи који су спојили две страсти – према фотографији и туризму.

Шта видети, где ручати, где попити најбољу ракију и пиво, где је најлепша природа, а где нам се историја показује у свом пуном сјају, где су најбоље журке, а где се ужива у лаганој шетњи поред реке, где су најлепши заласци сунца... Све смо ове одговоре о Београду много пута чули. Чак и скровита, ушушкана места и занимљиви ћошкови града више нису тајна – захваљујући експанзији друштвених мрежа, мало тога је о Београду недоречено.

Ипак је тешко ухватити душу ове метрополе, огромног срца и широких руку. Тешко је дефинисати бит Београда – великог и малог у исто време, увек бучног, а тихог по потреби, често обученог у луксуз испод којег вири скромност... Треба га видети, доживети, открити, а кад се та магија деси, сачувати заувек на савршеној фотографији. За тренутак у времену...

Зато се вежите, полећемо на мини-инстатуру Београдом, на коју нас води шест популарних српских травел инфлуенсера.

Београде, насмеши се, хајде да се сликамо!

АНА БУГАРСКИ, A CHARLIESANGEL ( @a_charliesangel)

Доњи Дорћол

Део старе Београдске вароши, данас место великих трансформација, где се у неколико пређених корака смењују старо и ново, салонци са почетка 20. века и савремена архитектура, калдрма и асфалт, платои, дрвореди и унутрашња дворишта. Део града који волим због лепих кадрова, али и због богатства текстура, боја, форми, звукова.

Андрићев венац

Андрићев венац или како га још називам "круг око Скупштине", одувек је за мене био живописан део града, пре свега због уређености парковских и цветних површина и невероватне архитектуре.

Позориште, Музеј, Трг републике

Ако би неко тражио да на карти пинујем центар главног града, то би вероватно било овде. То је тачка састајања, тачка на којој често почиње туристичко упознавање града и однедавно, након реконструкције Музеја и Трга, коначно имамо могућност да наш центар и "почетак" видимо у пуној форми.

ЏОЛИ (@dzoligrafijaputomanija)

Калемегдан и Земун

Када ме неко пита за најатрактивније локације за фоткање у Београду, увек га усмерим у правцу Земуна и Калемегдана, некада давно Таурунума и Сингидунума, а данас две душе једног града. Волим их јер имају дугу историју, фотогеничне знаменитости и архитектуру, као и видиковце са којих се пружају најлепши погледи на град.

САРА КОВАЧЕВИЋ ( @travel.architect)

Гардош кула, Земун

Миленијумска кула у Земуну, познатија и као Гардош кула или Кула Сибињанин Јанка, права је атракција и увек радо саветујем како туристима, тако и познаницима да је посете и тамо сниме сјајне фотографије. Након што је почетком ове године завршена обнова платоа и бедема средњовековне тврђаве Гардош, у чијем се центру кула налази, Миленијумска кула привлачи све већи број посетилаца. Због погледа који се пружа на читав Земун и већи део Београда, омиљено место за фоткање већине људи је код предње куле утврђења, са које пуца најбољи поглед на град. Ипак, могу да вам откријем и једну "тајну" – подједнако добре фотке могу да се сниме и код једне од задњих кула.

ЈОВАНА КВРЖИЋ ( @JOVANA_KVRZIC)

Посластичарница Крем де ла Крем, Дорћол

Дух лондонских кафића можете осетити у срцу Дорћола, у локалу који је рај за све "розехоличаре". Ако осим розе боје волите цвеће, плиш, америчке палачинке и шејкове, ово ће бити ваше омиљено место у Београду.

Ресторан Hyde Park, Сењак

Уколико желите да побегнете од градске вреве и попијете чај у кући из 1938. године, свратите у ресторан Hyde Park, који се налази поред истоименог парка. Додајте парче реформа торте и имаћете савршено послеподне. Успут можете обићи и Музеј Југославије, па осим добрих фотографија добити и нека нова знања.

СТЕФАН МОМЧИЛОВИЋ ( @MOMAOKOSVETA)

Тамо с друге стране реке, у Земуну

Уколико сте у Београду на јесен и у рану зиму, имате среће, у то доба заблиста неким посебним шаренилом и шармом. Издвојио бих Земунски кеј, са друге стране реке, који неизоставно морате посетити, поготово када град одише празничном атмосфером. Заједно са насељем Гардош чини целину, једно од најлепших шеталишта у Београду, које можете обићи у једном дану. Узане калдрмисане улице, предивни кафеи и сама Гардош кула су ту да вам пруже предивне фотографије за успомене на овај предиван део града настао под утицајем аустроугарске архитектуре.

Ушће

Како бисте мало зачинили своју фото-туру, прошетајте од Гардоша после шоље кафе или куваног вина у некој од његових кафетерија низ Земунски кеј све до Парка пријатељства на Ушћу и уживајте фотографишући се поред споменика Вечна ватра, који је висок читавих 30 метара. Док се будете шетали Кејом сигурно ће вам дан улепшати и лабудови, који су резиденти Земуна током читаве године.

ВАЊА РАНКОВИЋ ( @vana­_rankovich)

Једини пар светионика на целом току Дунава

Недавно сам открила необично место надомак Београда, на ушћу Тамиша у Дунав, где не само да настају предивне фотографије већ читаво место одише љубављу и миром и крије још неиспричану причу старих љубавника, чувара обала Дунава. Светионици обично стоје сами. Тако усамљени у својој постојаности, симбол су наде и путоказ у тами за многе. Те давне 1909, судбина је хтела да се надомак Београда, на ушћу Тамиша у Дунав, исприча мало другачија прича. Стога су подигнута два светионика. О реткости ове праксе говори то да су једини пар светионика на целом току Дунава, а по неким изворима и у Европи. Дан-данас овај стари пар чува обале Дунава и шапуће кроз векове приче које су настале док нас још на овом свету није било.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу