Језик:

Region:

13 October 2022 Дестинације

Јесење путовање у Атину

Упознајте симбол старе цивилизације, уметности и културе

Са историјом дугом преко 3 400 година, Атина је један од најстаријих градова на свету, али и модерна, жива метропола која ће вас својим садржајима окупирати данима.

Упознајте град који је добио име по грчкој богињи мудрости. Јесен је идеално време јер је медитеранско сунце пријатније, туриста је мање, кише су реткост, а Атина је окупана јесењим бојама које потпуно трансформишу изглед ове метрополе.

Летом Ер Србије за нешто више од једног сата стижете до аеродрома у Атини, а потом следи права авантура. Посетите Акропољ, музеје и историјске знаменитости, али никако не пропустите кухињу, шеталишта, кафиће и ноћни живот грчке престонице.

Знаменитости Атине - шта видети и обићи у Атини

Посету Атини започните од места по ком је овај град познат читавом свету. Акропољ је симбол античке Грчке, колевка демократије, место које улива страхопоштовање и великодушно нуди лекције из историје. Његово име значи високи град или град на брду и одавде се пружа величанствен поглед на цео град.

Партенон је изграђен у петом веку п.н.е. као трезор у коме су чуване драгоцености приношене богињи Атини. У својој дугој историји био је и хришћанска црква, потом и џамија, а познат је и као најстарији пример златног пресека у архитектури и најсавршенији храм античке Грчке.

Дионисово позориште је импозантан антички театар на отвореном који је у своје време примао 17 000 посетилаца. Представља темељ позоришне уметности какву данас познајемо.

Направљен од белог мермера, Стадион Панатинаикос датира из 4. века пре нове ере, а реконструисан је у 19. веку како би биле одигране прве модерне Олимпијске игре.

Древна Агора је археолошко налазиште у близини Акропоља које је у антици било пијаца и место окупљања, трговине и политичких активности. Обавезно обиђите добро очувани локалитет и уочите сличности и разлике са модерном политичком сценом.

Међу светилиштима се својом лепотом издваја и Храм Зевса који је грађен 700 година у част врховног божанства. Био је један од највећих античких храмова на свету. Његови остаци су величанствени – иако је преостало само 16 стубова од првобитних 104, они несумњиво сведоче о грандиозности овог храма.

Обилазак Акропоља доживећете као својеврсни времеплов у дане антике. Можете га крунисати посетом Националном археолошком музеју Атине. Одушевиће вас богата колекција артефаката из античког периода. Препоручујемо и посету музејске библиотеке, као и занимљива предавања у оквиру музеја. Овај обилазак заиста шири видике.

У самом центру Атине налази се главно место окупљања - Трг Синтагма са чувеном зградом Парламента, испред које се на сваких сат времена одвија смена стражара у грчкој народној ношњи. Обавезно фотографишите стражаре, али не очекујте њихову пажњу – они су толико заокупљени својом активношћу да ни највећа гужва, која је на овом месту уобичајена, не може да их омете.

Плака, чувена четврт богова смештена испод Акропоља, најстарији је крај Атине и срце данашње грчке престонице. Са аутентичним сувенирницама, кафићима и тавернама, Плака има неодљиви шарм због ког туристи често мењају своје амбициозне планове обилазака и овде проведу цео дан.

Шопинг у Атини

Посетиоци обожавају Грчку управо због шопинга дуж затворених улица које подсећају на широке булеваре и тржнице. Грци су познати као вешти трговци који уживају у ценкању и договорима са радозналим купцима. Готово је извесно да ћете овде усавршити вашу вештину преговарања, зато се препустите искуству и учите од најбољих.

Подручја Плака и Монастираки су места где се могу купити најразличитији производи по повољним ценама. Најсавременије шопинг центре ћете пронаћи у улици Емоу, а у четврти Колонаки накит.

Гастрономија

Када упознате традиционалну грчку кухињу, схватићете да Грци живе за своју гастрономију.

Грчка кухиња је једна од најстаријих и најпрепознатљивијх на свету. Било да желите да презалогајите нешто попут освежавајућих салата (талаганисалата, мелизаносалата) или тражите нешто конкретније (сувлаки, гирос, мусака, рибљи специјалитети), уживаћете у јединственом кулинарском искуству.

Обавезно са овог путовања донесите локалне зачине и сосеве како бисте када дођете кући увек могли да евоцирате успомену на аутентичне мирисе и укусе грчке кухиње.

Псири

Грчка је позната и по специфичној музици. Проверите како се у Атини плеше, весели и слави. За најбољи ноћни провод препоручујемо Псири – крај са симпатичним кафићима и клубовима где можете уживати уз мезе и грчку музику.

Резервишите авио-карте до Атине на неком од летова Ер Србије. Да бисте били у току са понудама, попустима и новостима пријавите се на наш newsletter.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу