Језик:

Region:

08 May 2023 Дестинације

Савршено викенд путовање у Италију

Идеална за уживање, одмор и надахнуће, викенд путовања су најслађи предах између две радне недеље. Вероватно нема бољег и лакшег начина да се изместите из свакодневнице.

Већ смо писали о томе како да проведете викенд у региону, у СарајевуЉубљани или у Бањалуци, а сада вам препоручујемо два италијанска бисера, Фиренцу и Напуљ.

Посебно раскошни у пролеће, ти градови вас својим садржајима могу окупирати недељама. Стога, нека ваше викенд путовање буде начин да бар на кратко осетите како Италијани живе свој dolce vita, али и аргумент да се у Италију опет вратите.

Уз авио карте до Напуља и авио карте до Фиренце, за само сат и по времена удобног лета стићи ћете у Италију, која ће вам, сигурни смо, остати у најлепшем сећању.

Фиренца је срце Тоскане

Магична Фиренца, окружена бајковитим брдима препуним винограда, смештена је у самом срцу Тоскане, по многима најлепшем крају Италије.

Посетите град културе и уметности, родно место ренесансе у којем је свака зграда ремек-дело а сваки споменик прича причу бројних уметника који су га обликовали. Иако није велика, Фиренца врви од знаменитости и зато добро испланирајте време, нарочито ако је само викенд пред вама.

Обавезно посетите катедралу Санта Марија дел Фјоре односно Duomo, како је зову Италијани. Тај драгуљ Фиренце, чувен је по својој лепоти и сведок је величанственог доба успона града.

Трг Сињорија – уметничка галерија на отвореном

Централна грађевина на тргу је Palazzo Vecchio, административна зграда која датира из 14. века. Посебно се истиче њен торањ, некада звоник и тамница, а данас галерија уметничких дела из 16. века.

На тргу Сињорија налазе се и импресивна вајарска дела, као и чувена Нептунова фонтана из 1574. године направљена у част бројних поморских победа народа Тоскане.

У близини је галерија Уфици, једна од најпознатијих у Италији и свету. У њој се налази задивљујућа колекција слика из периода ренесансе, међу којима је и Ботичелијево дело Рађање Венере.

Трг Mercato Nuovo

Док сте у Фиренци обавезно посетите трг Mercato Nuovo на коме се налази чувена Fontana del Porcellino.

Легенда каже да ће вас пратити срећа ако у уста вепра који краси фонтану ставите новчић и он упадне у решетке. Због тог веровања фонтана је препуна новчића који се након вађења донирају у добротворне сврхе.

Према другој легенди сви који желе да се поново врате у Фиренцу, треба да помилују њушку и леђа статуе вепра и због тога су управо ти делови помало истрошени.

Гастрономски ужитак који се памти

Посета Фиренци не би била потпуна без уживања у кулинарским специјалитетима. Пицу и gelato не морамо да истичемо, то се подразумева, али зато препоручујемо да испробате фирентински хлеб. Он је потпуно неслан и стога необичног укуса, а карактеристичан је за читаву регију Тоскане.

Пробајте и Chianti вино, локални тоскански производ који одлично иде уз веома цењени фирентински бифтек.

Најбољи панорамски поглед на знаменитости Фиренце пружају rooftop барови, који су овде веома популарни. Цене пића у тим баровима су нешто више у односу на остала места у граду, али пружају незабораван поглед па се исплати.

Напуљ је душа Италије

Италијани воле да кажу да је Рим срце Италије, док је Напуљ њена душа. У том граду живе људи са потпуно другачијим темпераментом у односу на своје сународнике. Свуда око себе чућете звук веспи и живахне разговоре које становници воде и то најчешће преко балкона.

Градом се шири мирис свеже испечене пице. Занимљив је и податак да се Напуљанин Рафаеле Еспосито данас сматра творцем маргарите. Направио ју је 1889. године у част посете истоимене краљице.

Недалеко од Напуља налази се Везув, једини вулкан у Европи који је био активан у протеклих 100 година. Његова последња ерупција догодила се 1944. године и нико не зна када ће бити следећа.

Трг Piazza del Plebiscito

Тај трг је централна тачка града. На њему се налазе Краљевска палата и базилика, а у непосредној близини су и бројне друге знаменитости. Стубови базилике распоређени су у полукруг и лепо уоквирују трг, па је он постао познато место окупљања.

У близини Piazza del Plebiscito налази се и средњовековни замак Castel Nuovo који доминира панорамом Напуља. Проведите време у централном дворишту здања и дивите се лепоти његових кула или уживајте у богатој колекцији артефаката у оквиру његовог музеја.

Најстарија грађевина у Напуљу је Castel dell’Ovo, замак из 6. века пре нове ере. Првобитно изграђен на острву, данас је превлаком повезан са копном и прво је што угледате ако у Напуљ стижете са мора.

Вече је идеално за passeggiata, ритуал шетње променадом Лунгомаре дуж обале Медитерана. У то време бројни парови излазе на улице држећи се за руке, а маме и тате воде децу на gelato.

Помпеја и Херкуланум

Помпеја је антички град у подножју Везува. Својевремено је био изузетно развијен и напредан, али је потпуно уништен у ерупцији вулкана 79. године. Поново је откривен крајем 18. века. Упркос количини лаве која је током ове природне катастрофе прекрила град, Помпеја је и данас одлично очувана управо због слоја пепела који је деловао као заштита.

Слична судбина је задесила и оближњи Херкуланум, мало рибарско место са велелепним резиденцијама богатих Римљана. Како је удаљенији од Везува него Помпеја, још је боље очуван – одређени елементи насеља, попут дрвених конструкција и кровова и даље су у оригиналном стању, конзервирани у времену.

Шопинг и релаксација

Посета Италији је незамислива без шопинга, а одлично место за то је живахна улица Via Toledo у Напуљу. Датира још из 16. века и дуга је око километар. Данас се у њој налазе бројне радње, кафићи и ресторани.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу