Језик:

Region:

19 November 2019 Дестинације

Путовање у Њујорк - цела планета на једном месту

Престоница света, град који никада не спава, бетонска џунгла - Њујорк носи много епитета. Ипак, док се не нађете на његовим улицама, не можете до краја схватити колико је сваки од њих тачан.

Иако један од најпосећенијих градова света, Њујорк се не уклапа у стереотип класичне туристичке дестинације. Они који одлуче да у њему проведу одмор често кажу да су се са путовања вратили уморнији него што су кренули. Уморнији, али препуни невероватних утисака.

Магија Њујорка, његова мултикултуралност и чињеница да не постоји укус који овај град не може задовољити јесу разлози због којих годишње његовим улицама прошета преко 11 милиона туриста.

Уколико желите да будете међу њима, спакујте удобне патике, направите листу места која желите да посетите и резервишите карту за путовање које ће вам променити живот.

Путовање у Њујорк захтева добро планирање

С обзиром на дистанцу коју је потребно прећи, лет за Њујорк обично траје десетак сати. Иако делује дуго, вредеће сваког минута.

Када планирате само путовање до дестинације и куповину карата, нарочито обратите пажњу на то да ли је лет директан или ћете преседати. Препоручљиво је да карте резервишете макар два месеца унапред.

У Њујорку туристичка сезона не престаје, па не постоји идеално годишње доба за посету овом граду. Самим тим, можете растерећеније планирати одмор. Већ на почетку се помирите са чињеницом да неће стићи да обиђете све што желите. Иако је недељу дана минимум који препоручују туристи који су у светску престоницу већ путовали, направите листу приоритета и будите спремни да неке локалитете или искуства оставите за следећи пут.

Шта обићи у Њујорку? Локације које причају приче

Њујорк је град који ће вам показати пуно значење термина урбана џунгла. У исто време, широке улице и непрегледни булевари ће вам изгледати познато и већ виђено, и нећете погрешити. Њујорк је једна од најомиљенијих локација филмских стваралаца, па сте његове улице гледали у својим омиљеним филмовима и серијама.

Генерално, у Њујорку се налази невероватан број локација са култним реномеом, које привлаче туристе жељне да се и сами нађу на чувеним сетовима. С тим у вези, љубитељи седме уметности могу обићи места на којима су снимана најпознатија светска остварења, попут улице Пери Стрит број 66, где је живела Кери из серије Секс и град, или локације из филма Доручак код ТифанијаСпајдермен и серије Пријатељи. Све то се може обићи на једној туристичкој тури за коју се можете једноставно пријавити на сајту града.

Такође, препоручљиво је да узмете неку врсту пропуснице, као што је City Pass или New York Explorer, како бисте уштедели на картама и улазницама. За љубитеље карактеристичних атракција, на овој тури се налази и Њујоркер хотел у коме је живео Никола Тесла, као и зграда Дакота, место где је упуцан Џон Ленон.

Њујорк је град у коме је све грандиозно

Њујорк је најмногољуднији град на америчком континенту. Првобитно назван Нови Амстердам, налази се у држави Њујорк, на пола пута између Бостона и Вашингтона. За разлику од ових политичких престоница, Њујорк је стециште културе, уметности и забаве. Састоји се из пет великих Целина - Бронкса, Бруклина, Квинса, Стејт Ајленда и Менхетна, централног острва на коме се налази средиште живота овог града.

Једина река у Њујорку, Хадсон, кроз векове је постала једна од највећих трговачких лука на свету. Град који се налази на њеном ушћу је тако постао један од највећих трговачких центара модерног света. Одговор на питање шта видети у Њујорку се може разликовати од туристе до туристе. Ипак, одређене знаменитости представљају симболе града које не треба пропустити.

Најпознатија зграда на свету и икона Њујорка

Емпајер Стејт Билдинг је незаобилазна прва станица многих туриста који су први пут у овом граду. Најпознатији небодер у Њујорку је висок 380 метара, а са 86. спрата се пружа невероватан поглед на панораму града. Међу зградама које су постале туристичка атракција су и пословни комплекс невероватних размера - Рокфелер центар и зграда Крајслер, као један од примера широко распрострањеног арт деко стила архитектуре.

Немојте пропустити ни Меморијални центар, комплекс направљен на месту где су куле Близнакиње некада стајале. Ту ћете видети тренутно највишу зграду у Америци, али и највеће вештачке водопаде на свету, два слапа која пониру до самих темеља некадашњих зграда.

Када говоримо о томе шта обићи у Њујорку, не можемо да не поменемо неке култне булеваре, као што су Пета авенија, у којој се налазе најексклузивнији бутици светских брендова, Парк авенија са прелепим дрворедом, и најзад, Тајмс Сквер. На овом тргу ћете искусити праву мултикултуралност Њујорка и имати прилику да уживате у перформансима уличних уметника.

Тајмс Сквер је најбоље посетити увече, када светла хиљада реклама по коме је овај део града и познат највише остављају без даха. Прошетајте и Бродвејском улицом у којој се налазе сцене најпрестижнијег позоришта на свету, а уколико желите да видите жилу куцавицу светске економије, обиђите Вол Стрит и чувену статуу Разјареног бика, симбола капитализма.

Најзад, као бег са асфалта у самом центру Њујорка, на импозантни 341 хектар, простире се Централ парк. Ова зелена оаза нуди мноштво места за одмор и забаву. Ту је смештен велики луна парк, али и енглеска, италијанска и француска башта у којима ћете се за тренутак вратити на Стари континент.

Поред Централ парка, нашим туристима је занимљив и Брајант парк који плени мирном атмосфером. Та хармонија са природом је и вероватни разлог због кога је Никола Тесла баш у овом парку проводио много времена.

Њујорк је престоница културе и науке

Међу најпознатијим топонимима овог града се налазе и музеји које не би требало да пропустите. Изложбе и сталне поставке у њима ће задовољити машту и најизбирљивијих љубитеља уметности.

На првом месту је Национални природњачки музеј, који поседује највећу поставку скелета диносауруса. Поред њега, светски познати Метрополитан на једном месту сажима историју целе цивилизације, од Старе Грчке и Египта, преко савремене уметности, дизајна и моде, а музеј воштаних фигура представља својеврсно чудо модерног света и незаобилазну станицу љубитеља поп културе.

Прочитајте више: Седам музеја у Њујорку

Док шетате ходницима најпознатијих светских музеја, можете сазнати и занимљивости о Њујорку које ће вас инспирисати да наставите свој пут по улицама овог јединственог града. Наиме, да ли сте знали да у Њујорку постоји тајна железничка станица? Испод данашњег Емпајер Стејт Билдинга, а на месту где се некада налазио хотел Валдорф Асторија налази сте станица Трак 61, која је изграђена за тадашњег председника Теодора Рузвелта. Једна од занимљивости о Њујорку је и богатство животињских врста које се могу видети на улицама.

Знаменитости Њујорка које морате уврстити у свој обилазак

Најзад, ваша посета Њујорку не може бити потпуна уколико не видите Кип слободе. Најпрепознатљивији симбол америчког сна, Кип слободе се налази на Острву слободе и до њега можете доћи бесплатним трајектом који свакодневно саобраћа између тог острва и Менхетна. Следећа знаменитост коју не смете пропустити је Бруклински мост, који спаја Менхетн и Бруклин. Издвојите једно поподне, прошетајте пешачком стазом и искусите праву вреву аутомобила, бициклиста и локалног становништва које радо долази на овај мост зарад поподневног трчања.

За љубитеље хип хоп музике ће бити занимљива посета Бронксу, њујоршком насељу које се сматра местом одакле је ова музика почела да осваја свет. На острву Кони можете уживати у туристичким атракцијама као што су луна паркови и параде које се готово свакодневно одржавају.

За крај, можете посетити чувене четврти Њујорка у којима се амерички начин живота меша са источњачком и европском културом. Кинеска четврт је дом највеће кинеске заједнице изван матичне земље. Италијанска четврт је место на коме су се снимале бројне сцене из чувеног филма Кум, док је Британска четврт право место да у Њујорку попијете аутентичан британски чај и пробате специјалитете британске кухиње.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу