Језик:

Region:

08 March 2022 Дестинације

Шта видети у Болоњи, граду богате културе и доброг провода

Болоња је прави скривени драгуљ Италије који је дуго неправедно био ван уобичајених утабаних рута туриста. Један од најбогатијих италијанскиих градова, Болоња има највећу сачувану стару градску четврт у Италији која је под заштитом Унеска.

Познат је и по Болоњском универзитету, најстаријем универзитету на свету. У овом граду сваке године студира преко 100.000 младих из целог света. Можете ли онда да замислите какав је тек ноћни живот?

Поред универзитета, Болоња је и родно место соса болоњезе који се у овом крају припрема искључиво са таљателама. Болоња је главни град покрајине Емилија-Ромања, средишта индустрије тестенина, темеља италијанске кухиње.

Ово су само неке од знаменитости које Болоња може да понуди. Представљамо вам детаљан водич шта видети у Болоњи.

Болоња кроз векове

Територија данашње Болоње насељена је још у време праисторије, а први становници били су Етрурци. После Ертураца овде се насељава галско племе Болији, а убрзо се на овом месту оснива градско насеље Бононија.

Током неколико векова владавине старог Рима становништво је романизовано, а град је стасао у један од најразвијенијих на подручју тадашње Италије. У 10. веку започиње нагли развој овог града, а 1088. године основан је Болоњски универзитет, први универзитет у западном свету, који је веома угледан. Врхунац у развоју Болоња достиже у 12. и 13. веку када град стиче велики степен самоуправе и када се подижу многобројне цркве и палате. Болоња је тек 1859. године припојена Италији, а до тада је била део Папске државе која се налазила на територији данашње Италије.

Данас је Болоња седми град по величини у Италији, а чак четвртину његовог становништва чине студенти.

Клима у Болоњи је континентална са приметним утицајем средоземне климе са мора, тако да су лета веома топла, док су зими честе снежне падавине и хладније је у односу на већи део јужне Италије. Зато је наша препорука да Болоњу посетите током пролећних или летњих месеци.

Путовање аутомобилом од Београда до Болоње траје око 9 часова. Ако желите да стигнете у Болоњу авионом, лет ће трајати око два часа - погледајте више информација о авио картама до Болоње.

Знаменитости Болоње - шта обићи и посетити

Када споменемо Италију прво помислимо на Рим, Венецију или Милано. Међутим, Болоња представља један од јачих адута туристичке понуде Италије, а многи је сматрају и другим најлепшим градом после Венеције.

За већину туриста, почетно одредиште је главни трг Piazza Maggiore, познат и само као Piazza. Представља један од класичних италијанских пространих тргова са великим бројем ресторана и продавница, а окружен је величанственим монументалним здањима, од којих треба истаћи палату d’Accursio, палату di Podesta, палату Re Enzo и базилику светог Петронија.

Базилика Светог Петронија је највећа готичка црква на свету изграђена од цигле, посвећена болоњском бискупу из 5. века, а занимљиво је да фасада још увек није завршена, иако је изградња почела давне 1390. године. У њој се налазе два пара изузетно очуваних оргуља из 15. и 16. века, које сведоче о томе да је Болоња била италијанска престоница барокне музике.

Док сте у центру, обавезно посетите пролаз Voltone del Podesta, који се налази између Палате di Podesta и Палате Re Enzo, место некадашње градске пијаце. Овај пролаз карактерише невероватна акустичност, па уколико станете на један његов крај и шапнете нешто, особа на другом крају ће вас чути јасно и гласно.

Са главног трга можете кренути у два правца, један ће вас водити ка улици Via dell’Archiginnasio и тргу Piazza Sando Stefano, а други на супротну страну према Нептуновој фонтани и главној улици Via Indipedenza.

Када кренете у правцу улице Via dell’Archiginnasio обиђите:

  • аркадни пролаз Portico del Pavaglione
  • Градски археолошки музеј (итал. Museo Civico Archeologico)
  • прво седиште Болоњског универзитета (итал. Palazzo dell’Archiginnasio)
  • капелу Santa Maria dei Bulgari
  • стари амфитетатар за анатомију (итал. Teatro Anatomico)
  • базилику светог Доменика

Даље продужите до једног мањег, али такође прелепог трга Piazza Santo Stefano где се налази и базилика Санто Стефано, комплекс од чак седам цркава. Овај трг је популаран и због организације разних манифестација.

Са трга наставите кроз пролаз Corte Isolani - ту се налази већи број ресторана и продавница, па може послужити као идеално место за предах. Продужите у правцу улице Strada Maggiore - одатле ће се пружити предиван поглед на торњеве Asinelli и Garisenda.

Некада су породице у овом граду градиле торњеве како би исказале свој утицај и богатство, па тако данас Болоњу краси мноштво ових грађевина. Торњеви Asinelli и Garisenda су најпопуларнији од преосталих двадесетак колико их још има у Болоњи, док их је некада било чак и преко 100. Посете торњевима су дозвољене, а уколико имате кондицију да се попнете уз скоро 500 степеника, уживаћете у величанственом погледу на град.

Након обиласка торњева можете кренути улицом Via Zamboni, главном универзитетском улицом у којој се налазе универзитетски музеји и Градско позориште (итал. Teatro Comunale).

Уколико од главног трга Piazza Maggiore кренете према Нептуновој фонтани и главној улици Via Indipedenza, посетите следеће знаменитости:

  • трг Piazza del Nettuno
  • Нептунову фонтану (симбол града и папске моћи)
  • палату d’Accursio и библиотеку Salabrosa
  • палату Ghisilardi-Fava и музеј средњег века (итал. Museo Medievale)
  • Findestrella di Via Piella (део који подсећа на Венецију)

На тргу Piazza del Nettuno се налази позната Нептунова фонтана, која је често место окупљања. У њеној близини у оквиру палате d’Accursio налази се библиотека и мултимедијални центар Salabrosa, а занимљиво је да се испод стакленог пода у главном холу могу видети археолошки остаци римске Бононије.

Уколико сте љубитељ музеја, даље кроз главну улицу Via Indipendenza стижете до једног од најважнијих градских музеја средњег века (итал. Museo Medievale), чија је импресивна колекција смештена у палати Ghisilardi-Fava, архитектонском драгуљу Болоње.

Обавезно обиђите и Findestrella di Via Piella, део града који неодољиво подсећа на Венецију и заиста представља неочекиван призор у Болоњи. Овде се налазе подземни водени токови који су до пре два века били отворени канали, а сада се на само неколико места може видети како вода протиче између кућа. Најпознатија атракција је прозор на каналу Delle Moline који пружа занимљив поглед на канал и шармантни мостић преко њега. У близини се налази већи број ресторана са фантастичним погледом, тако да представља право место за одмор и ручак.

Гастрономска понуда Болоње

Познато је да се у Италији добро једе и пије, тако је управо и у Болоњи. Иначе, надимак овог града је Bologna la grassa, што значи дебела Болоња. Гастрономска понуда је базирана на тестенинама, мортадели, месу, богатим кремастим сосевима и сиревима.

Поред бројних кафића и ресторана, још једно место које представља део гастрономске понуде је популарна пијаца Quadrilatero, смештена у центру града иза трга Maggiore. Пијаца која потиче још из средњег века крцата је продавницама и тезгама где се продају свежи локални производи, месо, сиреви, најбоља италијанска тестенина и занимљива занатска роба.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу