Језик:

Region:

12 September 2022 Дестинације

Венеција - незаборавно путовање кроз град мостова

Мистична, романтична, раскошна и непоновљива, скривена иза маске живи Венеција.

Упознајте Венецију, лепотицу међу градовима на североистоку Италије. Откријте зашто је краси епитет Краљица Јадрана и зашто је многи сматрају не само најромантичнијим, већ и најлепшим градом на свету.

Венеција и њена лагуна састоји се из 118 малих острва који су раздвојени бројним каналима и повезани стотинама мостова. Уживајте у ремек-делима архитекуре и уметности, широким елегантним трговима, романтичним изласцима и заласцима Сунца на мостовима Венеције или у незаборавној пловидби њеним каналима.

Шта видети у Венецији - које знаменитости не смете пропустити?

Венеција је једна је од најпознатијих и најпосећенијих дестинација за туристе из целог света. Додаћемо, потпуно оправдано, јер су овај град и њена лагуна, као део Светске баштине, под заштитом Унеска.

Трг Светог Марка

Срце Венеције, њено главно обележје и место централних дешавања је управо Трг Светог Марка, који као магнет привлачи посетиоце. Проверите зашто је овај трг Наполеон својевремено називао најлепшим салоном Европе и крените у даље истраживање града кроз уске венецијанске уличице.

Базилика Светог Марка и Дуждева палата

Базилика Светог Марка је раскошно и величанствено, историјски и религијски значајно дело византијске архитектуре, које представља највећи верски објекат у Венецији и једну од најлепших грађевина Италије.

После Базилике Светог Марка, још један симбол Венеције је и Дуждева палата. Изграђена у готско-венецијанском стилу, ова палата је вековима била средиште венецијанских поглавара и центар моћи Млетачке републике.

Кула Светог Марка

Кроз историју коришћена као звоник, светионик и осматрачница, Кула Светог Марка до данас остаје једно од главних обележја Венеције. Саграђена у деветом веку, висока 98 метара, Кула не само да чува историјске тајне, већ и пет чувених црквених звона, а посетиоце награђује незаборавним и најлепшим погледом на Венецију.

Santa Maria della Salute

Бајковита грађевина и знаменитост, коју за успомену фотографише највећи број посетилаца, је црква Santa Maria della Salute. Својим величанственим екстеријером и ентеријером била је велика инспирација за сликаре, као и за српског књижевника и песника Лазу Костића, који је једној својој песми назив дао управо према овом здању.

Град мостова

Будући да Венеција нема путеве и типичан градски саобраћај, може се похвалити великим бројем мостова који доприносе њеној јединствености и због којих је добила још један епитет - Град мостова. Представљамо вам неке од чак 400 мостова, и предлажемо да их посетите:

  • Мост Rialto (Ponte di Rialto) - главни пешачки прелаз преко Великог канала и најзначајнији мост у Венецији. Првобитно направљен од дрвета, једна је од највећих знаменитости Венеције, зато очекујте гужве на њему, као у старим временима, кад је био центар трговине и дешавања у граду.
  • Мост уздаха (Ponte dei Sospiri) – легенда каже да ће парови који гондолом прођу испод овог моста заувек остати заједно. Ипак, његова права функција је далеко од романтичне – мост је изграђен почетком 17. века са циљем да повеже стари затвор у Дуждевој палати са новим, преко канала Rio Di Palazzo. Потпуно је затворене конструкције како би се спречило бекство затвореника, а име је добио по уздасима који су се наводно отимали затвореницима при погледу на Венецијанску лагуну.
  • Мост Scalzi (Ponte degli Scalzi) - датира из 1934. године и један је од четири моста преко Великог канала који повезује округе Cannaregio и Santa Croce. Називају га још и Босоноги мост, због просјака који су некада живели поред њега.
  • Академски мост (Ponte dell Accademia) - најновији од свих мостова преко Великог канала, повезује подручје San Marco са галеријама уметничке академије.
  • Мост слободе (Ponte della Liberta) – једини мост преко Венецијанске лагуне на којем се одвија аутомобилски саобраћај. Дугачак је 3,85 километара и повезује трг Piazzale Roma са градом Местре.

Чувар културно-историјског наслеђа - посетите музеје у Венецији

За Венецију би се могло рећи да је велики музеј на отвореном. Овај град брижљиво чува од заборава наслеђе од културно-историјског значаја за цео свет. Упознајте њене најпознатије музеје.

Палата Ca 'Rezzonico

Импозантно и раскошно дело барокне архитектуре, које датира из 18. века, данас је музеј који чува богату колекцију уметничких дела и антиквитета карактеристичних за ту епоху. Палата је у власништву породице Rezzonico, која је унајмила најцењеније сликаре тог доба да украсе просторије фрескама.

Палата Гримани

Ренесансно архитектонско дело, претежно готичке архитектуре, дом је бившег дужда Антонија Гриманија и датира из друге половине 16. века. Ова палата чува значајну колекцију античких грчких и римских артефаката, дела венецијанских сликарских великана Тицијана, Тинторета и Веронезеа, као и експонате савремене уметности.

Палата Цини

Некада у власништву грофа Виторија Ћинија, истакнутог колекционара уметничких дела, ова палата је кутак са ремек-делима ликовне уметности, али и предметима попут порцелана, ретке слоноваче и намештаја из старих времена.

Кућа-музеј Карла Голдонија

Готичка грађевина настала у 15. веку, некада је била дом славног италијанског драматурга Карла Голдонија. Данас је то музеј у којем посетиоци имају прилику да виде колекцију сувенира, збирке есеја, портрета, костима и докумената из времена када је овај уметник стварао.

Музеј савремене уметности Ca'Pesaro

Музеј садржи колекцију модернистичких уметничких дела с краја 19. и почетка 20. века. Упознајте се са делима великих сликара попут Василија Кандинског, Анрија Матиса, Марка Шагала, Густава Климта и многих других.

Ако сте први пут у Венецији, приуштите себи вожњу гондолом

Уколико желите да осетите прави дух Венеције, приуштите себи пловидбу њеним каналима. Романтична вожња гондолом јединствен је и непоновљив доживљај. Величанствене палате грађене су тако да буду окренуте ка води, па их је зато најбоље разгледати током пловидбе венецијанским чамцима. Згодна опција за упознавање Венеције са воде је и вожња вапоретом, градским воденим аутобусима који саобраћају њеним каналима.

Не пропустите карневал у Венецији

Carnevale di Venezia је манифестација која се од 12. века одржава крајем фебруара или почетком марта, а у складу са почетком великог католичког поста.

Главна атракција карневала су маске, један од симбола италијанске културе и уметности. Настале још у античко доба, симболизују једнакост - под маскама су сви једнаки, без обзира на економски или било који други статус.

Упознајте богатство венецијанских маски:

  • Bauta - најпопуларнија маска једноставне форме која прекрива само горњи део лица - чело и очи. Баута маске су најчешће носили мушкарци.
  • Columbina - типична женска маска, врло аутентична, украшена бројним орнаментима и кристалима, често вишебојна.
  • Moretta - женска маска овалног облика, карактеристична по томе што нема отвор за усне, већ се виде само очи.
  • Маска са белим кљуном - Medico della Peste се првобитно користила као заштита, да би касније постала и карневалска маска.
  • Larva је традиционална венецијанска маска, покрива цело лице, потпуно је беле боје и без специфичних детаља.

Успомена на Венецију - сувенир из фарбике стакла Мурано

Венецију је тешко заборавити, али туристи неретко понесу са собом и сувенир који ће их увек подсећати на дане проведене у овом магичном граду. Један од омиљених излета је до острва Мурано, познатог по нестварно лепим и уникатним сувенирима, као и уметничким креацијама и скулптурама направљеним од стакла. У фабрици која представља светски центар производње предмета од стакла раде мајстори чији је занат строго чувана тајна, баш као што је и све у вези са Венецијом - тајновито, јединствено и непоновљиво.

Испланирајте путовање у Венецију уз Ер Србију

Да бисте потпуно уживали у путовању до Венеције и тамо стигли одморни, Ер Србија вам нуди авио-карте на релацији Београд - Венеција које можете резервисати и онлајн. За све оне који желе да буду у току са новитетима, као и информацијама у вези са летовима из наше понуде, обезбедили смо и newsletter. Желимо вам угодан лет и пријатан боравак у граду мостова!

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу