Језик:

Region:

17 August 2020 Путописи

Сви слатки путеви воде у Рим

Извор: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine

Ђузепе Закарија, новинар, публициста, а пре свега Римљанин, каже да ћете најбољу кратку, јаку, укусну италијанску кафицу попити у историјској кафани Сант Еустахио, на истоименом тргу поред Сената, у којој се, осим тога, једе и најбоље печење из пећи на дрва још од 1800. године. Било да сте заљубљеник у моду, архитектуру, сликарство или добре укусе, Рим ће вам дати најбоље од свега. Дочекаће вас топлим бојама теракоте, мистичан и древан, али и убрзан и увек модеран.

Рим је препун знаменитости, а нема онога ко бар није чуо за Колосеум, највећи амфитеатар икад изграђен у оквиру једног царства, Форум, Пантеон, римске катакомбе, Бока дела верита, где према легенди камена уста одгризу руку лажљивцима, Фонтану ди Треви, Шпанске степенице и друга очаравајућа места. О Ватикану и његовом благу да не говоримо.

Ипак, на та туристичка места воде свачији путеви. Много је боље знати оне мале, скривене драгуље, ресторане и кафане у којима ћете заиста осетити дух историје и дух Италије. У откривању Рима који типичан туриста нема прилике да види помогао нам је зато пријатељ, новинар и публициста Ђузепе Закарија (Giuseppe Zaccaria). А он каже, ако хоћете да видите неки други Рим, обиђите историјске барове!

- Добро је поћи од најпознатијег Кафе Греко у Вија Кондоти 87, где се уметници, музичари и интелектуалци састају још од 1760. године. Пожурите, јер ће и тај бисер ускоро отићи у историју. Друга историјска кафана је Сант Еустахио, на истоименом тргу поред Сената, у којој се једе најбоље печење из пећи на дрва још од 1800. године. Ту ћете попити и најбољи еспресо у Риму. Треће легендарно место је Харис бар у Вија Венето 150, омиљено место Френка Синатре. Цене су сигурно нешто више, али се доживљај не заборавља.

Међу хиљадама ресторана, наш саговорник издваја Траторију del'anđelo, где се припремају заиста права античка римска јела, и то без резервације, по ниским ценама (15-20 евра, али се плаћа само готовином). Налази се у округу Прати, у улици Гованија Бетотла 24. Дању је то место где се окупљају пословни људи и адвокати, а у вечерњим сатима постаје стециште локалних уметника и познатих личности.

Ђузепе посебно истиче Трастевере, познати део града на другој страни реке Тибар, у којем је и насеље Тестачо, мање древно, али живо и пуно занимљивих локалаца. Још једна област која је мало позната, али је постала модерна, посебно међу младима, јесте округ Пињето, који је сада веома живахан, нарочито увече.

Лети је посебно занимљиво у комплексу античких римских купалишта Каракале, где се сада налази предивно позориште на отвореном. Лети тамо су изведене грандиозне оперске представе Аида Ђузепа Вердија, а кад смо код музике, Ђузепе каже и да Рим можда нема позориште са историјом и значајем миланске Скале, али има Театро дел опера, стар готово две стотине година, познат по томе што има највећи кристални лустер у Европи.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу