Језик:

Region:

30 May 2024 Путописи

Туристичке атракције Пекинга као на длану

Ер Србија од 9. децембра 2022. године у својој растућој мрежи дестинација има једну у Народној Републици Кини. До града Тјенђин можете летети директно из Београда удобним широкотрупним авионима за прекоокенаске летове. За многе наше путнике Тјенђин је тек полазна тачка са које крећу у упознавање Кине. Међу првим градовима које треба обићи је Пекинг, удаљен само 117 од аеродрома у Тјенђину, односно око 30 минута брзим возом. Наша колегиница Милена Касом, бренд амбасадорка за Кину, представља неке од најпопуларнијих туристичких тачака Пекинга уз корисне савете како да до њих стигнете на најбржи начин.  

Савршен спој воза и метроа

Када возом кренете из Тјенђина већ за тридесетак минута наћи ћете се на железничкој станици Пекинг југ (Beijing South). Одатле ће вам већина туристичких дестинација Пекинга бити лако доступна с обзиром на то да је метро конципиран тако да свуда стигнете брзо и лако. Уколико се спремате за откривање Пекинга, имена локација на кинеском језику која ћу у овом тексту исписати, биће вам веома корисна. 

Пекинг је заиста велики град и за један дан можете обићи највише две до три туристичке локације. Приликом планирања, обавезно пажљиво прорачунајте време које вам је потребно за кретање по граду, нарочито оно између метро и железничке станице и оставите око пола сата за сналажење по станици и укрцавање у воз.

Метро станица са које ћете кренути у авантуру зове се исто као и железничка - Beijing South Railway Station, односно на кинеском Beijing Nan Zhan 北京南. Ту су две метро линије, број 4 и број 14. Како бисте израчунали која вам је рута најбоља, препорука је да користите Метроман апликацију. 

Кључне туристичке тачке

Забрањени град, односно Palace Museum на енглеском, а 故宫на кинеском, као и Народни музеј, налазе се на Tiananmen тргу. Да бисте до њих стигли користите метро линију број 4. Из метроа треба изаћи на станици  Xidan и прећи на линију број 1. Након две станице стиже се до станице Tiananmen East (негде пише и Tiananmen Dong). Користите излаз Б. Да бисте посетили поменуте атракције неопходно је да резервацију извршите унапред и онлајн. Tiananmen трг и музеј су бесплатни, али улаз у Забрањени град се плаћа. Улазнице за све остале атракције можете купити на лицу места.

Jingshan 景山 парк са чијег највишег торња можете видети цео комплекс Забрањеног града изузетно је леп, а ја вам препоручујем и Beihai park недалеко од Забрањеног града. То је изузетно место за шетњу поред језера, а могуће је изнајмити и бродић. Који год од паркова да изаберете, брзо ћете пешке стићи до старих улица Houhai и Nanluoguxiang. У случају да одлучите да до њих ипак одете метроом, користите линију број 9 за Houhai 后海, сиђите на станици Shichahai и идите на излаз А2. До улице Nanluoguxiang 南锣鼓巷 воде метро линије 6 и 8 излаз Е.

За обилазак Летње палате (Summer Palace 颐和园) потребно је издвојити пар сати. Она је заиста велика и налази се далеко од града. Да бисте до ње стигли биће вам потребно око сат времена вожње метроом. Користите линију број 4, станица је BeiGongmen, а излаз Д. Препоручујем да у палату уђете кроз Северну капију и да се уз помоћ мапе крећете ка Источној капији. Одатле можете узети такси до следеће дестинације, или можете ићи на метро станицу XiYuan 西苑 на линију број 4.

До Небеског храма (Temple of heaven 天坛东门) води метро линија 5. Станица на којој треба сићи је TiantanDongmen, а излаз А2, док до Ламиног храна (Lama Temple 雍和宫) воде метро линије 2 и 5. Станица је Yonghegong, а излаз Ф. Ово је изузетно леп део града и одличан је за шетњу. У непосредној близини налазе се и други познати хранови, попут Конфуцијевог (Guozijian temple 国子监).

Ако вас занима модерни део града обавезно посетите дистрикт Sanlitun. Sanlitun Soho и Sanlitun Taiguli налазе се један преко пута другог и посебно су лепи ноћу. До њих води метро линија 10. Сиђите на станици Tuanjiehu 团结湖 излаз А.

Central Business District је удаљен од Sanlituna око два километра. Обавезно посетите башту на крову Blue frog бара смештеног у згради China World Shopping центра. Одатле „пуца поглед“ на небодере и највишу кулу у Пекингу. Да бисте дотле стигли користите метро линију број 1, излаз Б или Е2, а ваша станица биће Guomao 国贸地铁站.

Пекиншки зоолошки врт је изузетно стар и по свом карактеру се не разликује много од зоолошких вртова широм света, али овде засигурно можете видети панде. До њега води метро линија 4, а станица на којој треба сићи је Beijing zoo 北京动物园 излаз Ц1.

Уколико планирате посету Кинеском зиду, знајте да вам је за то потребан цео дан. Од Пекинга је удаљен два сата и вероватно најбоља опција је да до њега идете таксијем. Препоручујем да из Тјенђина пођете око 9 часова ујутру.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

form.recaptcha.message

Пријава успешна

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу