Језик:

Region:

05 August 2022 Дестинације

Лион – шта видети у граду инспирација?

Зашто је француски пољубац – баш француски? Нећемо залазити у историју назива и настанка таквог именовања, али замишљамо да је можда због „пољупца“ који деле две реке, Саона и Рона, а на којима је чаробни град Лион. Није ово устаљени опис града када се каже да је чаробан, већ чаролија из њега избија, ренесанса га је створила романтичним, узбудљивим, живим, пуним душе, лепоте и љубави. Зато ово није класичан водич за Лион, већ прича о улицама које зову да се кораци на њима понављају.

Француска ће увек бити позната по Паризу и Марсеју, па је зато Лион остао мало мање познат на туристичким мапама у односу на та два града. Тврдимо – неправедно! Историја се у њему осећа и данас, а порекло води још од времена пре нове ере када се звао Лугдунум. Путем свиле, лионске, путем Егзиперијевог Малог принца и приче о ружи, вођени мирисима француске кухиње, уз чашу квалитетног, француског вина, водимо вас на обилазак, а ви спремите белешке.

Слећемо на аеродром, Сент Егзипери, јер како би се другачије назвао, него по најпознатијем авијатичару међу писцима и најбољем писцу међу авијатичарима! Мали принц није случајно такав каквим га знамо, имао је у томе великог удела овај магични град.

Шта обићи у Лиону?

Лион ће вам допустити да га обилазите пешице. За оне који воле авантуре, као и за прави доживљај једног места и његове енергије, ово је веома важна ставка. Добро, не можете препешачити Лион у једном дану, али ко још долази у овај град да пројури и оде даље? То се чак не дешава ни када је у плану, јер му је шармантност неодољива и тера да се остане дуже или да му се убрзо врати. Иако мањи од Париза, иако се може прећи на ногама, без велике употребе градског превоза, нуди право богатство. Ово је град инспирација.

Лион Стари град

Пођимо у Стари град. Лионски Стари град чине три дела, Свети Јован, Свети Павле и Свети Ђорђе. Уске уличице, ресторани који су исписали историју и наставили да постоје, показаће вам како се живело и где се живело у доба ренесансе. Скоро да се може осетити сав ренесансни бунт, жеља за бољим, већим и лепшим, иако је прошло толико векова. Посебно се то осећа у делу Свети Јован који је и главни део Старог Града. Ходајући улицама, тако уским, а пријатним, лако ћете замислити француске даме оног доба када су шетале у кринолинама, са сунцобранима у рукама, па и бројне француске књижевнике који су вероватно седели у неком од ресторана пишући своје знаменито дело.

Свети Павле и Свети Ђорђе нису тако богати знаменитостима као Свети Јован, али одражавају и даље дух оних који су током 15. и 16. века дошли да се ту настане. Зато обавезно посетите Hotel de Gadagne, некадашњи дом бројних банкара и трговаца, а данас Музеј Лиона. Али, морамо се вратити централном делу Старог града, тамо где нас архитектура одводи у бајковити свет.

Лионска катедрала

Посебна атракција за туристе јесте Лионска катедрала, смештена на Тргу Светог Јована Крститеља, по којем је и сама добила име. Дело архитеката које је вредно дивљења, од украса, изгледа, унутрашњости... Унутра ћете пронаћи астрономски сат, дуг девет метара, а спољашњост посебно одушевљава - чак 368 медаљона на којима је приказано много слика из Старог и Новог завета. Водич за Лион никада не би могао да буде тако богат у понуди, да нема овог трга и да нема баш ове катедрале.

Музеј минијатуре и филма и тајни пролази Лиона

Пређете ли неколико метара од катедрале, наићи ћете на најбољи спој модерног и историје. У згради старој неколико векова скрива се филмско благо, Музеј минијатуре и филма. На пет спратова чекају вас одушевљења, посебно када угледате експонате коришћене у Спајдермену, Бетмену, Интервјуу са вампиром, тако да је Лион за филмофиле злата вредан.

А од музеја креће и тајни пролаз - Дугачки пролаз који иде кроз Стари град између бројних важних грађевина. Наиђете ли на тајне пролазе, немојте се зачудити, има их прегршт, а некад су се користили да трговци и произвођачи свиле пренесу њима своју робу. Данас су посебан доживљај за туристе, нарочито Дугачки пролаз који излази до невероватног црвеног торња који је у ствари улаз за зграде у којима живе становници овог дела Лиона.

Фурвије - чаробно брдашце изнад града

На Стари град надовезује се Фурвије, брдашце изнад града до којег се долази жичарама, а које крије посебне знаменитости Лиона. И да, сваки водич за Лион ће вас одвести узбрдо, јер се на њему налази Богородичина базилика, још једна катедрала која се види из целог града и која је њен симбол.

А ту је и Метални торањ. Саграђен само три године након Ајфеловог, требало би да му буде конкуренција. У томе није успео, али јесте постао занимљив симбол Лиона.

Фурвије је, међутим, важна колевка историје, а не само споменутих знаменитости. Римске ископине, римско позориште, околина која одише древним, показаће вам где су се то родила два важна римска императора, Клаудије и Каракала.

Узећемо мало одмора од обиласка, да видимо како је могуће стићи до Лиона, а онда се враћамо на једно посебно место.

Како доћи до Лиона – авио карте Београд Лион

Иако постоји добар начин путовања авионом од Београда до Женеве, па онда до Лиона, далеко је лепше када је директно и без преседања, а то је већ неко време могуће.

Прескил у Лиону – место које се не заобилази

Од историјског и древног, долазимо до дела града између Црвеног крста и ушћа Саоне и Роне. Прескил је модерни део Лиона, али у себи је и даље задржао много историје, лепоте прошлих векова, посебно кроз архитектуру и традиционалне ресторане. Но, ту је и оно што сви воле да виде, продавнице модерних и светски познатих брендова, ресторани са егзотичном кухињом, но, нека вас чула одведу до оних који ће вам послужити лионске специјалитете и посластице. Дођите до Црвеног крста, дела Лиона који ће вам показати ко у њему живи, ко га ствара и какве навике има. А ми баш у њему завршавамо овај водич за Лион. Au revoir!

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу