Језик:

Region:

01 November 2021 Hot Spot

5 музеја које би требало посетити у Амстердаму

Амстердам је град слободе, уживања, романтичних вожњи каналима и невероватног ноћног провода. Венеција Севера представља једну од првих станица на путу туриста који желе да упознају Стари континент. Амстердам је, уз то, и једна од светских престоница културе, престижно место спајања историје, традиције и модерне уметности. У главном граду Холандије се налази на десетине музеја, од којих су неки једноставно незаобилазни, док други својим посетиоцима приказују прилично специфичне поставке.

Без обзира на то да ли посета Амстердаму траје само неколико дана или се за њу може одвојити више времена, овај град има много тога да понуди љубитељима историје и уметности. Од сталних поставки највећих светских сликара до излагања дела престижне модерне уметности, у музејској понуди Амстердама је лако наћи нешто вредно одушевљења. Како је Амстердам ипак једна од најпопуларнијих светских викенд - дестинација, следећих 5 музеја никако не треба пропустити. За туристе који у главном граду Холандије проводе мало више времена, ова листа може бити добра полазна основа за незаборавно музејско искуство.

Ријксмусеум - национални музеј Холандије

Туристи који желе да се упознају са историјом Холандије и богатим уметничким наслеђем њеног главног града свој обилазак музеја почињу управо у Националном музеју. Ријксмусеум је највећи музеј у Холандији и заштитни знак Амстердама. Његова поставка води посетиоце на пут дуг 800 година, приказујући артефакте из периода када је ова држава била тек у зачетку. Међу милион предмета и уметничких дела истичу се импресивна колекција грнчарије и слика неких од најпознатијих холандских уметника. Наиме, Ријксмусеум је дом Рембрантове Ноћне страже, још десетине његових познатих дела, поставке слика Ван Гога и осталих уметника који су стварали за време холандског златног доба. Иако се музеј често реновира, како би ишао у корак са временом, могуће га је посетити сваког дана и улаз је бесплатан. Саму зграду пројектовао је и изградио Пјер Сујперс у периоду између 1876. и 1885. године. Осим што је најпознатији музеј историје уметности у овом делу Европе, Ријксмусеум у својој поставци има значајна дела модерне уметности и култне предмете с краја 20. века, од којих највише пажње свакако привлачи хаљина Ив Сент Лорена из 1965. године.

Музеј Ван Гога - посластица за поштоваоце овог уметника

Музеј Ван Гога је најпопуларнији и најпосећенији у Амстердаму, са преко милион и по обожавалаца живота и дела Ван Гога који га посете сваке године. Основан је 1973. године и брзо постао права светска атракција. Сам комплекс музеја чине две зграде. Старија, прва зграда је дело познатог холандског архитекте Герита Ритвелда, који је и преминуо за време њене изградње. Нова зграда елипсастог облика је рад јапанског архитекте Киша Куросаве, изграђена је 1999. године и са старим делом повезана подземним ходником. Нова зграда је место на коме се налази стална поставка Ван Гогових дела, док је стара зграда дом личних предмета овог уметника. Међу преко 200 слика налазе се чувени СунцокретиЖута кућа и Људи који једу кромпир. Осим стваралаштва, у Музеју Ван Гога посетиоци могу видети колекцију од преко 500 цртежа и скица, као и око хиљаду писма из преписке коју је уметник имао са својим братом Теом. Овај музеј је специфичан и по томе што у њему и данас ради група истраживача која се бави проучавањем живота и стваралаштва Ван Гога, развојем његовог стила и личних односа. У музеју се могу видети и дела његових пријатеља и савременика Монеа, Манеа, Редона и Пола Гогена.

Музеј Ане Франк - тескобно присећање на мрачне дане Холандије

У Амстердаму се налазе два велика спомен - музеја јеврејском страдању за време Другог светског рата, међу којима је Музеј Ане Франк. У питању је кућа на чијем се тавану крила Ана Франк са својом породицом, покушавајући да избегне трагичну судбину. У овој кући је настао и чувени дневник, једно од најлепших дела светске књижевности и потресно сведочење о судбини Јевреја под терором нациста. Музеј - кућа је конципирана као низ просторија кроз које се посетиоци слободно крећу и сами упознају са периодом у коме су војници Трећег рајха отимали читаве породице из њихових домова и одводили их у концетрационе логоре. Осим трагичне судбине породице Франк, музејска поставка приказује историју нацистичке окупације Холандије у целини. Посетиоци могу завирити у просторе које је породица користила за скривање, видети њихове личне предмете и фотографије, као и део оригиналног рукописа Дневника Ане Франк. Туристима који желе да посете овај јединствени музеј се саветује стрпљење, јер је пред улазом увек ред посетиоца који се може пружати и око саме зграде.

Музеј Мадам Тисо - корак у свет познатих и славних

Музеј воштаних фигура Мадам Тисо је једна од највећих атракција Амстердама, а део је ланца музеја који се налазе у највећим светским градовима. Овај јединствени музеј представља својеврсни концепт за љубитеље поп културе, али и за оне који више воле традиционалније теме. Сваки посетилац у музеј улази окружен блицевима фотоапарата, што и приличи месту на коме се на окупу налазе највеће светске звезде. Музеји Мадам Тисо познати су по хипер-реалистичним воштаним фигурама најпознатијих људи данашњице, али и култних историјских личности. Тако се свако може сликати са Мерилин Монро или Албертом Ајнштајном, направити селфи са Ким Кардашијан, упоредити своју висину са висином Тома Круза или се сликати са познатим филмским ликовима, међу који је годинама најпопуларнији IT, чувени ванземаљац из истоименог филма. Поставке Музеја Мадам Тисо се јако често попуњавају новим фигурама, али једна од најпознатијих целина остаје Тамница, поставка музеја која прати тамну страну људске историје. Овај део шетње музејом је још реалистичнији од других, захваљујући звучним и светлосним ефектима. Због тога је посета овом музеју сличнија театру него традиционалном визуелном путу кроз историју. За израду једне фигуре од воска потребно је и до шест месеци, сваки детаљ је аутентични ручни рад, а фигуре се временом смањују, односно губе на висини.

Музеј филма - незаобилазно место за љубитеље седме уметности

ЕYЕ музеј се налази на обали истоимене реке и посвећен је историји покретне слике. Саму зграду пројектовао је тим бечких архитеката и представља праву визуелну посластицу која је лако уочљива у панорами града. Специфична угаона грађевина прекривена плочама које одају утисак љуске је и сама споменик филму. На њој се налазе светлосни ефекти који готово да подсећају на биоскопски пројектор, а захваљујући положају светала и самом облику зграде, она другачије изгледа из различитих углова. Овај геометријски стил је још видљивији унутар музеја, чији отворени простор са неочекиваним облицима одузима дах већ при самом уласку. У склопу музеја налазе се ресторан и кафић из којих се пружа поглед на реку. Поставка музеја његове посетиоце води на пут дуг готово 200 година, од немих филмова с краја 19. века до најновијих продукција модерне кинематографије. Музеј има четири биоскопске сале, интерактивне изложбе за децу и одрасле и велики изложбени простор у коме се могу видети пројектори, филмске камере и реквизити. ЕYЕ музеј поседује колекцију од преко 40.000 филмских остварења, а осим могућности гледања у самој згради, поставка музеја се често приказује на пројекцијама на отвореном и фестивалима кинематографије.

Уколико планирате посету овом граду у нашем посту Водич кроз Амстердам можете пронаћи корисне информације о занимљивим турама, гастрономским специјалитетима и другим знаменитостима које ће вам сигурно помоћи у креирању плана путовања.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу