Језик:

Region:

06 October 2021 Дестинације

Водич кроз Амстердам - шта треба посетити у овом граду?

Амстердам је једна од напосећенијих туристичких дестинација старог континента, кроз коју прође преко четири милиона туриста годишње. Престоница Краљевине Холандије је уједно и њен највећи град, у коме живи око 800.000 становника. Амстердам своје посетиоце привлачи јединственом атмосфером, узбудљивом историјом и динамичним животом. Овај град још називају Венецијом на северу Европе, али и светском престоницом слободе. Ово је специфична викенд-дестинација - Амстердам нуди толико занимљивих и узбудљивих садржаја да је једноставно немогуће доживети све за два или три дана. Због тога се туристи који једном кроче у овај град увек враћају, како би открили још једно од многих његових лица.

Ер Србија својим путницима омогућава свакодневно полетање за Амстердам. Просечно трајање лета је 2 сата и 30 минута, а путници слећу на аеродром Шипол, један од 5 најпрометнијих аеродрома на свету. Карте за релацију Београд - Амстердам се могу купити преко сајта Ер Србије, а пријавом на Newsletter клијенти се могу информисати о промотивним ценама карата и новим поласцима.

Амстердам - холандска престоница културе, уметности, слободе и цвећа

Амстердам је специфична туристичка дестинација. Своју масовну посећеност дугује јединственом шарму и чињеници да пружа садржаје за туристе свих узраста и животних доба. Већ на самом доласку, Амстердам своје госте очарава шареним фасадама дрвених кућица из 17. века и непрегледном мрежом канала који се кроз град протежу као жиле куцавице. Центар града је формиран у 18. веку, али се мало тога може видети у оригиналном облику, с обзиром да је град иницијално направљен од дрвета, које није одолело зубу времена. У својој златној ери Амстердам је био светски поморски и финансијски центар, а своје велико богатство дуговао је традицији обраде дијаманата.

Данас је овај град једна од најпосећенијих светских престоница културе и уметности која, са једне стране чува наслеђе најпознатијих сликара постимпресионизма, док са друге стране представља плодно тле за модерне уметнике. Уз то, Амстердам је центар гастрономије и стециште хедониста из целог света.

Најзад, престоница Холандије је и дом највеће изложбе цвећа на свету. Холанђани гаје велику наклоност према овим природним украсима, а нарочито лалама, чије узгајање у овој земљи има дугу традицију и чији извоз чини велики део данашње економије Холандије.

Обилазак града из другачије перспективе

Амстердам се може доживети на три начина - шетњом, вожњом бицикла или крстарењем каналима. Наравно, последња два су начини на које туристи најчешће обилазе град, јер је забавно и неуобичајено. Канали су место свих важних дешавања у Амстердаму. На њиховим обалама се налази већина атракција овог града, а занимљива је и прича о њиховом настанку. Наиме, Амстердам има више канала од Венеције, њихова укупна дужина је око 100 километара, а настали су како би се главни град Холандије заштитио од мора и надолазећих таласа. Амстердам се налази испод нивоа мора, па се системом канала штити од поплава. Туристи који се одлуче за крстарење то могу учинити у организованим турама или једноставно ускочити у било који бродић који редовно саобраћа. Туристички бродићи омогућавају обилазак уз водича који путницима приближава историју града, док тематске туре могу повести посетиоце на пут пице, дечије крстарење или пут шампањца. Центар града је окружен каналом Сингел, који представља границу у облику потковице, одвајајући најужи део историјског центра од остатка града.

Бицикл је главно превозно средство у престоници Холандије. Бициклистички саобраћај је густ, одвија се по одлично организованим стазама и бициклисти у саобраћају увек имају предност. Због тога се већина туриста одлучује да Амстердам упозна кроз пријатну вожњу, нарочито у пролећним и летњим месецима. Туристи бицикл могу изнајмити на једном од многобројних пунктова, купити дневну карту и упустити се у авантуру. Такође у граду постоје организоване тематске туре за разгледање.

Културни садржај града

Културни живот Амстердама је врло богат и не постоји период године у коме се не одржава неки престижни културни догађај. За почетак, у овом граду се налазе неки од најпознатијих и најпосећенијих светских музеја.

У Ријксмусеуму се посетиоци могу упознати са историјом и развојем уметности у Холандији. У овом музеју постоји стална поставка Вермерових и Рембрантових дела, као и тематске целине које сведоче историји Европе и Азије.

Музеј Ван Гога је најпознатији и вероватно најбољи музеј у Амстердаму. У њему се налазе чувени „Сунцокрети“, али и колекција личних ствари и писама уметника. Концепт музеја прати приватни и уметнички живот Ван Гога и налази се на Мусеумплеину, својеврсном тргу који представља средиште уметности и музејске сцене града.

Музеј Ане Франк је трећа незаобилазна дестинација на путу упознавања са историјом Амстердама. У питању је кућа у чијем се поткровљу Ана Франк са својом породицом крила од Немаца и у којој је настао најпознатији дневник на свету. Овај музеј је један од два амстердамска музеја која сведоче о страдању Јевреја за време Другог светског рата. Налази се у најпознатијој четврти Амстердама, Јордан Дистрикту. У овом делу града туристи на сваком кораку могу видети занимљиве галерије, необичне продавнице и бајковиту архитектуру, али и уживати у неком од концептуалних ресторана и кафића.

Још неке од занимљивих дестинација су и Музеј Мадам Тисо и Хајникен искуство. Музеј Мадам Тисо је најпознатији музеј воштаних фигура на свету, где туристи одлазе како би се сликали са својим омиљеним познатим личностима и историјским иконама. Хајникен искуство је, са друге стране, концепт који обухвата посету оригиналној Хајникен пивници, упознавање са процесом производње овог пива и дегустацију у неком од барова у карактеристичном, индустријском стилу.

Занимљиво место на коме туристи могу провести поподне јесу ветрењаче. Најпознатија је De Gooyer која се налази у источном делу града. Сачувана у изворном стању, ова ветрењача у себи крије и најпознатију малу пивницу у Холандији, у којој се могу пробати домаћа пива приватне производње.

Гастрономија Амстердама и забава у граду

Холандија је један од највећих произвођача и извозника сирева на свету. Центар Амстердама је начичкан продавницама сирева и млечних производа, у којима се могу пробати најразличитији укуси. Најпознатији сир ове земље је гауда, али се поред ње могу наћи и сиреви са додацима, као и црвени, зелени и плави сир. Осим сирева, у центру града се налази и велики број уличних штандова са храном, који нуде специјалитете од харинге, јако слане рибе специфичног укуса, која је заштитни знак гастрономије Амстердама. Помфрит са сосевима је вероватно највише конзумирана храна у Амстердаму, како на улици, тако и у ресторанима. Осим специфичних јела, гастрономска сцена овог града састоји се од мешавине светских кухиња, па туристи могу уживати у италијанским, кинеским и мексичким јелима у готово сваком ресторану.

Амстердам има изузетно богат ноћни живот, чији је центар несумљиво трг Ледсеплеин. Овде се могу видети наступи уличних уметника, пробати домаће пиво или провести ноћ у неком од барова. Мелквег је најпопуларнији ноћни клуб у Амстердаму, у коме се одржавају наступи највећих светских звезда. Налази се у згради некадашње млекаре, због чега је и добио име „Млечни пут“. Парадисо је место окупљања локалног становништва, јер поред тога што је ноћни клуб, овај простор је и место на коме се одржавају уметнички перформанси, вечери поезије и пројекције алтернативних филмова.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу