Jezik:

Region:

06 October 2021 Destinacije

Vodič kroz Amsterdam - šta treba posetiti u ovom gradu?

Amsterdam je jedna od naposećenijih turističkih destinacija starog kontinenta, kroz koju prođe preko četiri miliona turista godišnje. Prestonica Kraljevine Holandije je ujedno i njen najveći grad, u kome živi oko 800.000 stanovnika. Amsterdam svoje posetioce privlači jedinstvenom atmosferom, uzbudljivom istorijom i dinamičnim životom. Ovaj grad još nazivaju Venecijom na severu Evrope, ali i svetskom prestonicom slobode. Ovo je specifična vikend-destinacija - Amsterdam nudi toliko zanimljivih i uzbudljivih sadržaja da je jednostavno nemoguće doživeti sve za dva ili tri dana. Zbog toga se turisti koji jednom kroče u ovaj grad uvek vraćaju, kako bi otkrili još jedno od mnogih njegovih lica.

Er Srbija svojim putnicima omogućava svakodnevno poletanje za Amsterdam. Prosečno trajanje leta je 2 sata i 30 minuta, a putnici sleću na aerodrom Šipol, jedan od 5 najprometnijih aerodroma na svetu. Karte za relaciju Beograd - Amsterdam se mogu kupiti preko sajta Er Srbije, a prijavom na Newsletter klijenti se mogu informisati o promotivnim cenama karata i novim polascima.

Amsterdam - holandska prestonica kulture, umetnosti, slobode i cveća

Amsterdam je specifična turistička destinacija. Svoju masovnu posećenost duguje jedinstvenom šarmu i činjenici da pruža sadržaje za turiste svih uzrasta i životnih doba. Već na samom dolasku, Amsterdam svoje goste očarava šarenim fasadama drvenih kućica iz 17. veka i nepreglednom mrežom kanala koji se kroz grad protežu kao žile kucavice. Centar grada je formiran u 18. veku, ali se malo toga može videti u originalnom obliku, s obzirom da je grad inicijalno napravljen od drveta, koje nije odolelo zubu vremena. U svojoj zlatnoj eri Amsterdam je bio svetski pomorski i finansijski centar, a svoje veliko bogatstvo dugovao je tradiciji obrade dijamanata.

Danas je ovaj grad jedna od najposećenijih svetskih prestonica kulture i umetnosti koja, sa jedne strane čuva nasleđe najpoznatijih slikara postimpresionizma, dok sa druge strane predstavlja plodno tle za moderne umetnike. Uz to, Amsterdam je centar gastronomije i stecište hedonista iz celog sveta.

Najzad, prestonica Holandije je i dom najveće izložbe cveća na svetu. Holanđani gaje veliku naklonost prema ovim prirodnim ukrasima, a naročito lalama, čije uzgajanje u ovoj zemlji ima dugu tradiciju i čiji izvoz čini veliki deo današnje ekonomije Holandije.

Obilazak grada iz drugačije perspektive

Amsterdam se može doživeti na tri načina - šetnjom, vožnjom bicikla ili krstarenjem kanalima. Naravno, poslednja dva su načini na koje turisti najčešće obilaze grad, jer je zabavno i neuobičajeno. Kanali su mesto svih važnih dešavanja u Amsterdamu. Na njihovim obalama se nalazi većina atrakcija ovog grada, a zanimljiva je i priča o njihovom nastanku. Naime, Amsterdam ima više kanala od Venecije, njihova ukupna dužina je oko 100 kilometara, a nastali su kako bi se glavni grad Holandije zaštitio od mora i nadolazećih talasa. Amsterdam se nalazi ispod nivoa mora, pa se sistemom kanala štiti od poplava. Turisti koji se odluče za krstarenje to mogu učiniti u organizovanim turama ili jednostavno uskočiti u bilo koji brodić koji redovno saobraća. Turistički brodići omogućavaju obilazak uz vodiča koji putnicima približava istoriju grada, dok tematske ture mogu povesti posetioce na put pice, dečije krstarenje ili put šampanjca. Centar grada je okružen kanalom Singel, koji predstavlja granicu u obliku potkovice, odvajajući najuži deo istorijskog centra od ostatka grada.

Bicikl je glavno prevozno sredstvo u prestonici Holandije. Biciklistički saobraćaj je gust, odvija se po odlično organizovanim stazama i biciklisti u saobraćaju uvek imaju prednost. Zbog toga se većina turista odlučuje da Amsterdam upozna kroz prijatnu vožnju, naročito u prolećnim i letnjim mesecima. Turisti bicikl mogu iznajmiti na jednom od mnogobrojnih punktova, kupiti dnevnu kartu i upustiti se u avanturu. Takođe u gradu postoje organizovane tematske ture za razgledanje.

Kulturni sadržaj grada

Kulturni život Amsterdama je vrlo bogat i ne postoji period godine u kome se ne održava neki prestižni kulturni događaj. Za početak, u ovom gradu se nalaze neki od najpoznatijih i najposećenijih svetskih muzeja.

Rijksmuseumu se posetioci mogu upoznati sa istorijom i razvojem umetnosti u Holandiji. U ovom muzeju postoji stalna postavka Vermerovih i Rembrantovih dela, kao i tematske celine koje svedoče istoriji Evrope i Azije.

Muzej Van Goga je najpoznatiji i verovatno najbolji muzej u Amsterdamu. U njemu se nalaze čuveni „Suncokreti“, ali i kolekcija ličnih stvari i pisama umetnika. Koncept muzeja prati privatni i umetnički život Van Goga i nalazi se na Museumpleinu, svojevrsnom trgu koji predstavlja središte umetnosti i muzejske scene grada.

Muzej Ane Frank je treća nezaobilazna destinacija na putu upoznavanja sa istorijom Amsterdama. U pitanju je kuća u čijem se potkrovlju Ana Frank sa svojom porodicom krila od Nemaca i u kojoj je nastao najpoznatiji dnevnik na svetu. Ovaj muzej je jedan od dva amsterdamska muzeja koja svedoče o stradanju Jevreja za vreme Drugog svetskog rata. Nalazi se u najpoznatijoj četvrti Amsterdama, Jordan Distriktu. U ovom delu grada turisti na svakom koraku mogu videti zanimljive galerije, neobične prodavnice i bajkovitu arhitekturu, ali i uživati u nekom od konceptualnih restorana i kafića.

Još neke od zanimljivih destinacija su i Muzej Madam Tiso i Hajniken iskustvo. Muzej Madam Tiso je najpoznatiji muzej voštanih figura na svetu, gde turisti odlaze kako bi se slikali sa svojim omiljenim poznatim ličnostima i istorijskim ikonama. Hajniken iskustvo je, sa druge strane, koncept koji obuhvata posetu originalnoj Hajniken pivnici, upoznavanje sa procesom proizvodnje ovog piva i degustaciju u nekom od barova u karakterističnom, industrijskom stilu.

Zanimljivo mesto na kome turisti mogu provesti popodne jesu vetrenjače. Najpoznatija je De Gooyer koja se nalazi u istočnom delu grada. Sačuvana u izvornom stanju, ova vetrenjača u sebi krije i najpoznatiju malu pivnicu u Holandiji, u kojoj se mogu probati domaća piva privatne proizvodnje.

Gastronomija Amsterdama i zabava u gradu

Holandija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika sireva na svetu. Centar Amsterdama je načičkan prodavnicama sireva i mlečnih proizvoda, u kojima se mogu probati najrazličitiji ukusi. Najpoznatiji sir ove zemlje je gauda, ali se pored nje mogu naći i sirevi sa dodacima, kao i crveni, zeleni i plavi sir. Osim sireva, u centru grada se nalazi i veliki broj uličnih štandova sa hranom, koji nude specijalitete od haringe, jako slane ribe specifičnog ukusa, koja je zaštitni znak gastronomije Amsterdama. Pomfrit sa sosevima je verovatno najviše konzumirana hrana u Amsterdamu, kako na ulici, tako i u restoranima. Osim specifičnih jela, gastronomska scena ovog grada sastoji se od mešavine svetskih kuhinja, pa turisti mogu uživati u italijanskim, kineskim i meksičkim jelima u gotovo svakom restoranu.

Amsterdam ima izuzetno bogat noćni život, čiji je centar nesumljivo trg Ledseplein. Ovde se mogu videti nastupi uličnih umetnika, probati domaće pivo ili provesti noć u nekom od barova. Melkveg je najpopularniji noćni klub u Amsterdamu, u kome se održavaju nastupi najvećih svetskih zvezda. Nalazi se u zgradi nekadašnje mlekare, zbog čega je i dobio ime „Mlečni put“. Paradiso je mesto okupljanja lokalnog stanovništva, jer pored toga što je noćni klub, ovaj prostor je i mesto na kome se održavaju umetnički performansi, večeri poezije i projekcije alternativnih filmova.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu